Toen ik twee jaar geleden startte met ondernemen was geld het lastigste thema wat ik moest tackelen voordat ik echt ging groeien. Op zich is dat ook niet zo gek als je kijkt naar de omgeving waarin ik ben opgegroeid. Ik kreeg vaak dingen te horen als ‘geld maakt niet gelukkig’ en ‘zorg dat je wat geld achter de hand houdt voor slechtere tijden’. Dus je kan je voorstellen dat toen ik als ondernemer geld moest gaan verdienen, er best wat blokkades waren.

Dat waren heel duidelijk deze 2 blokkades:

  1. Het verdienen is moeilijk en je moet er hard voor werken.
  2. Veel geld verdienen maakt je ongelukkig

Ik ben nu ruim twee jaar verder en heb hard gewerkt aan mijn money mindset. Dus ik deel mijn belangrijkste 3 inzichten met je op het gebied van geld.

1. Geld is niks waard!

Huh denk je nu? Ik zal het uitleggen.. Geld is niks waard zolang het op je bankrekening staat of in je portemonnee zit. Het is niets meer dan een cijfertje of een stukje papier. Natuurlijk kun je je bedenken wat je met het geld kan doen. Maar dit zijn alleen gedachtes en verlangens. Alleen maar ‘dromen’ geeft je uiteindelijk niet datzelfde geval als datgene echt daadwerkelijk doen met je geld.

Pas wanneer geld besteedt wordt krijgt het zijn waarde. Je besteedt het geld namelijk aan iets wat je elven verreikt of aan iets wat een probleem oplost.

Dat was voor mij het grootste inzicht waardoor ik het niet meer zo moeilijk vond om geld te vragen als ondernemer. Ik zag het niet meer alsof ik iemand zijn of haar ‘kostebare’ geld afhandig maakte.

Nee, dat geld wat iemand heeft is niks waard zolang het niet wordt uitgegeven. Ik ben er zelf van overtuigd dat ik die waarde kan geven aan het geld door wat ik aanbiedt.

2. Laat je klanten betalen voor de daadwerkelijke waarde en niet voor jouw uren

Toen ik inzag dat geld vragen helemaal oké is, begon ik het ondernemerschap toch met te weinig geld vragen. Ik bood mijn diensten in het begin echt voor belachelijk lage prijzen aan.

Bijvoorbeeld: ik vroeg ongeveer 150 euro in de maand voor de gehele advertising van een klant en vaak leverde dat die klant dan duizenden euro’s op aan omzet. Ik realiseerde me al heel snel dat ik mij liet betalen voor de tijd en energie die ik erin stopte, maar dat de daadwerkelijk waarde van mijn dienst veel hoger was.

Uurtje factuurtje was niet the way to go. Ik moest mijn klanten laten betalen voor de waarde en niet voor mijn uren. Ik verhoogde mijn tarieven destijds. En inmiddels ben ik volledig gestopt met het aanbieden van diensten volgens het ‘uurtje factuurtje’ model.

Beluister hier mijn podcast: Van uurtje factuurtje naar ondernemen vanuit flow.

3. Ik word een fijner mens van meer geld verdienen

Zoals ik in het begin al schreef was mijn hardnekkige overtuiging dat je van veel geld verdienen ongelukkig wordt. Ik kom uit een super liefdevol gezin, maar mijn ouders hebben het nooit super breed gehad. Uitspraken als ‘’geld maakt niet gelukkig’’ waren dan ook heel normaal. Ik dacht altijd dat alle rijken mensen stiekem doodongelukkig waren.

Ik ben aan mijn eigen money mindset gaan werken door op een hele andere manier te gaan kijken naar ‘geld verdienen’. Natuurlijk is veel geld verdienen niet een garantie voor geluk, maar het is ook geen garantie voor ongeluk. Ik ging dagelijks aan de slag met positieve affirmaties om mijn relatie met geld te verbeteren. En ik kan je vertellen dat dat in het begin heel vreemd voelt. Ik zei dingen als:

‘’Ik verdien moeiteloos 10.000 per maand’’

‘’Geld is fijn en geeft mij oneindig veel mogelijkheden’’

‘’Geld maakt mij gelukkig, omdat ik dan nog meer vanuit overvloed kan geven’’

Ook kwam ik erachter dat ik door meer geld te verdienen juist een ongelukkiger mens werd. Toen ik veel te weinig vroeg voor mijn diensten als startende ondernemer werkte ik 60 tot 80 uur per week. Aan het einde van een week was ik compleet uitgeput. Ik lag tijdens een gezellig filmavondje met mijn man al na een halfuur te slapen. En ook in mijn business voelde ik dat er nog maar weinig creativiteit was. Ik was maar aan het door razen op de automatische piloot. De dingen die mij zoveel voldoeningen gaven, zoals een heerlijk rondje hardlopen of een goed boek lezen, voelde ineens als een zware taak.

Op dit moment voel ik flow en vrijheid in mijn business. Ik hoef niet meer 80 uur per week te werken om in mijn levensonderhoud te voorzien. Hierdoor ben ik ook in mijn vrije tijd een leukere vrouw en betere vriendin. En daarbij lever ik ook een mega hoge waarde aan mijn klanten, omdat ik mij energiek voel. En tijd heb om mezelf constant te ontwikkelen door boeken te lezen, trainingen te volgen, etc.

4. Weet WAAROM je veel geld wil verdienen

Het hebben van veel geld is niet hetgeen wat mij voldoening geeft. Voor mij is het daarom ook ontzettend belangrijk geweest om te bedenken WAAROM wil ik veel geld verdienen. Wat is er dan mogelijk? En welke impact kan ik dan maken?

Ik wil dat zoveel mogelijk mensen vanuit flow en purpose kunnen leven en dat ze kunnen doen wat ze het allerliefste doen. Als ik dat echt op grote schaal wil doen en als ik echt impact wil maken, weet ik dat ik daar veel geld voor nodig heb. Dat is een doel dat groter is dan mijzelf. Ik wil geen geld voor een Ferrari, een grotere televisie of altijd de nieuwste IPhone. Maar wel voor mijn levensdoel waar ik zo’n mega drive voor voel.

Deze drie inzichten hebben mijn kijk op het verdienen van (veel) geld echt enorm doen veranderen. Ze hebben er ook voor gezorgd dat ik in razendsnel tempo mijn omzet bijna elke maand wist te verdubbelen toen ik net startte met ondernemen.

Dat gun ik iedereen. Ik gun iedereen die goede relatie met geld.

Mijn belangrijkste tip is om te kijken naar welk verhaal je jezelf vertelt over geld. Zoals ik in het begin als zei is het verhaal dat ik mijzelf vertelde voornamelijk ontstaan in mijn jonge jaren. ‘Geld maakt niet gelukkig’ en ‘Je moet hard werken om geld te verdienen’. Al die overtuigingen zijn niet de waarheid. Door je bewust te worden van het verhaal dat jij jezelf vertelt kun je ook een nieuwe waarheid gaan schrijven.

Denk dus voor jezelf na over wat jouw verhaal is over geld en welke gedachtes je niet helpen om te groeien als ondernemer. Schrijf vervolgens op hoe jij wel zou willen denken over geld en dan zet je de eerste stap naar een betere money mindset. En dus meer groei in jouw business, want jouw overtuigingen en gedachtes bepalen je gedrag en je bedrag bepaald jouw uitkomst.

Meer business en marketing tips? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse business boost.

Pin It on Pinterest